Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος

Γράφει ο Γιώργος Ηλ. Κέππας
Στις 6 Αυγούστου η Εκκλησία μας γιορτάζει την ανάμνηση της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος......
Θεανθρώπου, που σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση έγινε στο όρος Θαβώρ, 40 ημέρες περίπου πριν από τη Σταύρωση. Αλλά επειδή ο εορτασμός έπεφτε στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή που είναι πένθιμη περίοδος, γι αυτό μεταφέρθηκε στις 6 Αυγούστου. Ο Κύριος πήρε μαζί του τρεις από τους Μαθητές του, τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο και πήγε στο όρος Θαβώρ.Ενώ προσευχόταν, ξαφνικά έλαμψε το πρόσωπό Του υπέρ τον ήλιο και τα ρούχα του έγιναν λευκά σαν το φως. Ταυτόχρονα εμφανίστηκαν, ο Μωϋσής και ο Προφήτης Ηλίας και συνομιλούσαν μαζί Του για τις προφητείες που αναφέρονταν στο σωτήριο Πάθος Του. Αυτό έγινε για να δείξει στους μαθητές πως είναι ο Κύριος του νόμου και των προφητών, ζώντων και νεκρών. Ο Πέτρος από την ταραχή του μη γνωρίζοντας τι έλεγε, επειδή φοβόταν μήπως ο Ιησούς, αν ξαναγύριζε στα Ιεροσόλυμα, θα τον σκότωναν οι Ιουδαίοι, είπε στον Κύριο ότι καλό θα ήταν να μείνουν στο όρος Θαβώρ και να φτιάξουν τρεις σκηνές. Ενώ ακόμα μιλούσε ο Πέτρος, εμφανίστηκε ένα φωτεινό σύννεφο και η φωνή του Ουρανίου Πατρός μέσα από αυτό, βεβαίωνε πως ο Χριστός είναι ο Υιός Του ο αγαπητός, στον οποίο αναπαύεται όλη η Πατρική εύνοια Του και εμείς οι άνθρωποι, αυτόν να πιστεύουμε και να εφαρμόζουμε τις σωτήριες εντολές Του. Αυτή η Θεϊκή φωνή συγκλόνισε τους μαθητές που έπεσαν με το πρόσωπο κάτω στη γη από τον τρόμο τους. Αλλά ο Κύριος γεμάτος φιλανθρωπία δεν αφήνει άλλο τους μαθητές Του μέσα στην αγωνία και τον φόβο και αφού τους άγγιξε τους είπε να σηκωθούν και να μην φοβούνται, γιατί θα είναι μαζί τους. Ακόμη τους είπε να μην πουν σε κανένα το θείο αυτό γεγονός που έζησαν, μέχρι να αναστηθεί εκ νεκρών.
 Η τοποθεσία όπου είναι κτισμένο το ξωκκλήσι λέγεται κουρίιτα (σημαίνει ξηρότοπος;)  ή Γκιουντζελί και η ευρύτερη περιοχή ονομάζεται Ρεύματα. Εδώ εγκαταστάθηκαν με την ανταλλαγή πληθυσμών (Συνθήκη της Λωζάνης στην Ελβετία-30 Ιανουαρίου 1923) πρόσφυγες προερχόμενοι από την Τουρκία. Ήταν το χωριό Γκιουζενλί (από το goel που σημαίνει στα τουρκικά λίμνη και goellenmek κοντά στη λίμνη. Το -ενλί- της λέξεως Γκουζενλί είναι κατάληξη τοπωνυμιών στα τούρκικα). Δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το ναό και έφυγαν για το χωριό Κοίμηση, όπου και εγκαταστάθηκαν οριστικά. Λέγεται πως αιτία για εγκατάλειψη του χώρου ήταν η έλλειψη πεδινών περιοχών για καλλιέργεια και κατ’ άλλους ο φόβος των ανταρτών κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.
Αρχές Αυγούστου αρχίζουν και ωριμάζουν τα σταφύλια και κόβονται τα πρώτα τσαμπιά. Την ημέρα της γιορτής υπάρχει το έθιμο της προσκομιδής σταφυλιών με τα πρώτα ώριμα τσαμπιά των αμπελιών μας. Το σταφύλι αγιάζεται στο ναό και τρώγεται στη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού.


Φωτο. αριστερά: Το εσωτερικό του ναίσκου της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

1 σχόλιο: