Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

23 Απριλίου 2012 είναι η γιορτή του Πολιούχου μας
Αγίου Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου Γεωργίου

Η εικόνα είναι του αγιογράφου μας Λιόντα Χρήστου του Νικολάου


     Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος έζησε κατά τα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνος και αρχάς του 4ου επί Ρωμαίου αυτοκράτορος Διοκλητιανού. Ο Μεγαλομάρτυρας Γεώργιος γεννήθηκε στην Καππαδοκία από ευσεβείς γονείς, και έμεινε ορφανός από πατέρα σε ηλικία δέκα ετών. Η εποχή του υπήρξε εποχή σκληρών και εξοντωτικών διωγμών κατά της Χριστιανικής Πίστεως. Ο Γεώργιος κατατάχθηκε στο στρατό, όπου προήχθη σε μεγάλα αξιώματα και διακρινόταν σ' όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την γενναιότητά του και την ανδρεία του. Παρ' όλη τη δόξα όμως και τις τιμές δεν αρνήθηκε να θυσιάσει τα πάντα και να ομολογήσει ενώπιον του αυτοκράτορος την χριστιανική του πίστη. Υπέμεινε βασανιστήρια πολλά και φρικτά που στο τέλος τον ανέδειξαν Μεγαλομάρτυρα. Πολλά είναι τα θαύματα του Αγίου Γεωργίου. Όχι μόνον αυτά που αναφέρονται από παλιά , αλλά και πολλά άλλα που γίνονται και σήμερα.
(Από την ιστοσελίδα της ιεράς Μονής Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης).

Απολυτίκιο

    Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής, και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
Η εικόνα του Μεγαλομάρτυρα και τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου  στο νάρθηκα, πάνω από την είσοδο στο ναό. Θεωρείται-όπως μου είπε ο ιερέας Κωνσταντίνος Τσίντσιος-  από τις πρώτες αγιογραφίες-τοιχογραφίες του ναού.


Ο Ναός του πολιούχου Αγίου Γεωργίου.
(Φωτο: Είσοδος από την δυτική πλευρά).

Γράφει ο Γιώργος Ηλ. Κέππας

     Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο Πολιούχος Άγιος του χωριού. Ο Ιερός Ναός του Αγίου κτίστηκε περί τον 16ον αιώνα και είναι ρυθμού Βασιλικής, δηλαδή ορθογώ-νιο παραλληλόγραμμο που ανατολικά καταλήγει σε ημικυκλική αψίδα που είναι η κόγχη του Ιερού Βήματος. Εσωτερικά χωρίζεται με κολώνες σε 3 κλίτη, που το μεσαίο είναι πλατύτερο.

     Το εσωτερικό του Ναού αγιογραφίες καλύπτουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τους τοίχους. Δεσπόζει στην βόρεια πλευρά η αγιογραφία-τοιχογραφία της Δευτέρας Παρουσίας. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς την Εκκλησία μας, να προσευχηθεί και να την θαυμάσει, μαζί φυσικά και τις άλλες αγιογραφίες που έγιναν περί το 1930. Ο γνωστός ζωγράφος, γλύπτης και αγιογράφος αείμνηστος Γιώργος Ζλατάνης που καταγόταν από το χωριό μας, έκανε αρκετές από τις νεώτερες εικόνες και συντήρησε τις παλιές. Δικές του είναι οι αγιογραφίες στις δύο εξωτερικές εισόδους του αυλόγυρου του Ιερού Ναού.

     Στο χώρο όπου κτίστηκε ο Ιερός Ναός, η παράδοση λέει, πως πολύ παλιά ένας Μπέης που έμεινε στη περιοχή που σήμερα είναι το Καμαρωτό, έγειρε να κοιμηθεί και είχε ανήσυχο ύπνο. Κάποιος τον τυραννούσε. Τρομαγμένος ξύπνησε και διηγήθηκε το περιστατικό στους χωρικούς. Άγιος θα ήταν, είπαν αυτοί και πηγαίνοντας στο Ναό του Αγίου Νικολάου τους έδειξε τον Άγιο Γεώργιο .Έτσι χτίστηκε η Εκκλησία του Αγίου. Ο Μπέης μετά βαπτίστηκε χριστιανός και ονομάστηκε Νικόλαος.

     Ο Ναός κάηκε περί το 1918 και αναστηλώθηκε, δηλαδή αποκαταστάθηκε στην αρχική της μορφή. Πριν από 30 περίπου χρόνια έγιναν και οι καμάρες εξωτερικά στη δυτική είσοδο, όπως φαίνονται και στη φωτογραφία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου