Τρίτη, 17 Απριλίου 2012


Ζωοδόχος Πηγή Βαμβακοφύτου Σιντικής Σερρών


Το παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής με το αγίασμα είναι αφιερωμένα στην Θεομήτορα Παναγία ως Ζωηφόρος και Ζωοδόχος Πηγή, αφού γέννησε τη Ζωή, που είναι ο Χριστός. Γιορτάζει κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου. Είναι γιορτή της Παναγίας μας και γίνεται θρησκευτικό και εμπορικό τα τελευταία χρόνια πανηγύρι. Πολλοί κάτοικοι φέρνουν από το χωριό τρόφιμα και μάλιστα υπάρχει και το έθιμο να φέρνουν αυτήν τη μέρα το μπομπόκ (παστωμένο χοιρινό κρέας) και να γευματίζουν κάτω από τα πεύκα γύρω από το ξωκκλήσι και να χορεύουν με ζουρνάδες και νταούλι παραδοσιακούς χορούς.
Εδώ σύμφωνα με την Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου υπήρχε πολύ παλιά μια γυναικεία Μονή. Για πρώτη φορά το επίθετο Ζωοδόχος Πηγή το έδωσε στην Παναγία ο Ιωσήφ ο Υμνογράφος τον 9ο αιώνα, συνθέτοντας έναν ύμνο του προς την Παναγία.
Χαρακτηριστικό της ημέρας είναι ο αγιασμός των επισκεπτών –προσκυνητών, πίνοντας αγιασμό από την πηγή που αναβλύζει από βράχο 200 μέτρα βόρεια, καθώς επίσης και η επίθεση λάσπης σε σχήμα σταυρού στο μέτωπο.
Κατά την Παράδοση και όπως διηγούνται οι ηλικιωμένοι, επί οθωμανικής κατοχής, κυνηγούσαν οι άπιστοι την Παναγία που κρύφτηκε στο μέρος όπου αναβλύζει ο αγιασμός. Φοβισμένη η Παναγιά τραβούσε τα μαλλιά της και αμέσως φύτρωσε χόρτο που μοιάζει με μαλλιά. Οι γυναίκες ξερίζωναν αυτό το χόρτο και το φύτευαν σε γλάστρες στα σπίτια, θεωρώντας το θαυματουργό.
     Πέρυσι, λίγες μέρες πριν από τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής ( 29 Απριλίου) η Εκκλησιαστική Επιτροπή της Ενορίας μας σε συνεργασία με την πρόεδρο της Κοινότητάς μας και εθελοντική ομάδα επί δύο ημέρες ασχολήθηκαν με τον εξωραϊσμό, τη διαμόρφωση, τις επισκευές και τον καθαρισμό του Ναίσκου και του περιβάλλοντος χώρου.
     Κατασκεύασε η Εκκλησιαστική Επιτροπή νέο τέμπλο(το παλιό ήταν σχεδόν σάπιο), αντικατέστησαν τον Δεσποτικό Θρόνο, έγιναν υδροχρωματισμοί και ελαιοχρωματισμοί του Ναίσκου.

Σκαπτικά-γεωπροωθητικά μηχανήματα (γκρέιντερ και μπουλντόζες) από την τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Σερρών, του Δήμου Σιντικής και του ΤΟΕΒ διάνοιξαν, ισοπέδωσαν το χώρο και έριξαν ψιλό χαλίκι, δημιούργησαν αυλάκια και

τοποθέτησαν τσιμεντένιες σωλήνες για τα όμβρια ύδατα. Μεγάλη ήταν και η προσφορά σε προσωπική εργασία και υλικά εταιρειών και δημοτών μας που ζήτησαν την ανωνυμία. Εφέτος και πάλι τις παραμονές του πανηγυριού μηχάνημα γκρέιντερ θα καθαρίσει τον δρόμο μέχρι τη Ζωοδόχο Πηγή και ομάδα εθελοντών θα καθαρίσει το παρεκκλήσι και τη γύρω περιοχή.

Γιώργος Ηλ. Κέππας
(Οι δύο πανοραμικές φωτογραφίες είναι του Γιώργου Χρ. Ευθυμιάδη. Η πρώτη είναι άποψη της περιοχής του ναίσκου από δυσμάς και η δεύτερη από ανατολάς).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου