Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Γράφει ο Γιώργος Ηλ. Κέππας
    Στις 20 Ιουλίου τιμάμε  τη μνήμη του Προφήτη Ηλία πάνω στο βουνό στην περιοχή του παλιού Βαμβακοφύτου, όπου και το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου.  
   Από τον 9ο π.Χ. αιώνα είναι γνωστός ο προφήτης Ηλίας της Π.Δ. Μία αυστηρή και ασκητική  μορφή που κήρυξε το λόγο του Θεού. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα πέρασε πάνω στο βουνό Καρμήλιο της Παλαιστίνης και στις ερήμους της περιοχής. Γι’ αυτό σήμερα οι πιστοί Χριστιανοί τιμώντας τη μνήμη του χτίζουν εκκλησάκια πάνω στα βουνά..

   Δεν θυμάται κανείς και ούτε βρέθηκαν ακόμα γραπτά στοιχεία για το μικρό ξωκκλήσι του προφήτη Ηλία που υπήρχε στο χώρο του παλιού χωριού, που λεγόταν Σάβιακο. Στα ερείπια εκείνου του ναΐσκου κτίστηκε το σημερινό εξωκκλήσι  του προφήτη Ηλία. Σήμερα όλη η γύρω περιοχή φέρει το όνομα του προφήτη. Το κτίσιμο του ναΐσκου που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 1955 είχε γίνει με δαπάνη και προσωπική εργασία της οικογένειας του αειμνήστου Ηλία Γ. Κέππα και με πρωτομάστορα τον αείμνηστο Κώστα Ηλ. Μήτσιο.

   Στις 20 Ιουλίου κάθε χρόνο γίνεται η γιορτή προς τιμήν του προφήτη Ηλία στο ξωκκλήσι του, με το πατροπαράδοτο έθιμο της προσφοράς φαγητού. Το φαγητό που προσφέρεται από την εκκλησία, το ίδιο κάθε χρόνο, είναι κρέας βραστό με πατάτες. Το κρέας πολύ παλιά ήταν αγελάδας, μετά προβάτου και τελευταία αντικαταστάθηκε με αρνίσιο ζυγούρι ( δίχρονο αρνί).Το έθιμο γίνεται εις ανάμνησιν του γεγονότος που αναφέρει η Παλιά Διαθήκη, ότι κοράκια, ύστερα από Θεία προσταγή έφερναν τροφή στον προφήτη Ηλία όταν ασκήτεψε στην έρημο. Μεγάλο  θρησκευτικό πανηγύρι γίνεται με τη συμμετοχή των κατοίκων του Βαμβακοφύτου και της ευρύτερης περιοχής στον περίφρακτο και δεντρόφυτο χώρο του προφήτη Ηλία, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
   Τα τελευταία χρόνια γιορτή γίνεται και την Καθαρά Δευτέρα στον ίδιο χώρο, του προφήτη Ηλία. Ο Μορφωτικός Λαογραφικός Όμιλος Βαμβακοφύτου( ΜΟ.Λ.Ο.Β) κάνει εκδήλωση προσφέροντας νηστήσιμη φασολάδα, πετώντας χαρταετούς, τραγουδώντας και χορεύοντας τοπικούς χορούς και τραγούδια.
   Εδώ και χρόνια και σχεδόν καθημερινά, προσκυνητές, εκδρομείς και φυσιολάτρες ανεβαίνουν στον προφήτη Ηλία .
   Δυστυχώς όμως, ο αγροτικός δρόμος από το χωριό για τον προφήτη Ηλία( 3-3,5 χλμ.) πετρώδης στα περισσότερα σημεία του, είναι προσπελάσιμος  σχεδόν μόνο από γεωργικούς ελκυστήρες ( τρακτέρ) και φορτηγάκια Πρόχειρα συντηρείται λίγες μέρες προ της εορτής του προφήτη και κατόπιν εορτής εγκαταλείπεται πάλι στο έλεος του Θεού.
     Ήδη, όπως μαθαίνω, η τοπική Κοινότητα Βαμβακοφύτου ζήτησε έγκαιρα με έγγραφό της (αρ.πρωτ.04/18.06.12) από  τη Διεύθυνση Τεχνικών έργων νομού Σερρών τη χορήγηση μηχανημάτων (γκρέιντερ-μπουλντόζα) για το καθάρισμα και την ισοπέδωση του δρόμου από Βαμβακόφυτο προς προφήτη Ηλία.
     Να συμπληρώσω τέλος, ότι το κοινοτικό Συμβούλιο από το δεύτερο κιόλας μήνα της ανάληψης των καθηκόντων του, πήρε απόφαση (Πρακτικό 02/2011) και πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σιντικής  μεταξύ των άλλων έργων και την ασφαλτόστρωση του αγροτικού δρόμου προς προφήτη Ηλία. Ο δρόμος επαναλαμβάνω, χρησιμοποιείται καθημερινά και κυρίως από τους αγρότες, που μεταβαίνουν στα χωράφια τους, από  εκδρομείς, από προσκυνητές του ναΐσκου και από φυσιολάτρες. Κρίνεται απαραίτητη λοιπόν η ασφαλτόστρωση ή τσιμεντόστρωσή του.
  (Το κείμενο δημοσιεύτηκε και στη εφημερίδα "Τύπος Σιντικής - Ηράκλειας" φύλλο 113/26.05.12).                                                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου