Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΠΟΥΛΙΤΣΑ


Η πουλίτσα (λέξη που παράγεται από το μεσαιωνικό πουλλί, μεταγενέστερο πουλλίον-πούλλος, αρχαίο ελληνικό: πώλος), είναι κοίλωμα σε πέτρινο τοίχο όπου οι κότες-πουλάδες γεννούν τα αβγά ή τα κλωσσούν, δηλαδή τα ζεσταίνουν, μέχρι να εκκολαφθούν τα νεογνά, οι νεοσσοί ή κοινώς τα κλωσσόπουλα.  Παλιά οι κατοικίες ήταν περιφραγμένες με ψηλούς τοίχους, κυρίως για λόγους ασφαλείας. Για να εξασφαλίζεται η κυριότητα του τοίχου, δημιουργούσαν την πουλίτσα ή πουλίτσες στη πλευρά του τοίχου του έχοντος την κυριότητα, δηλαδή του κατασκευαστή του τοίχου. Το ίδιο συνέβαινε, όταν υπήρχε ένας κοινός τοίχος σε δύο οικήματα.

Η πουλίτσα λοιπόν δημιούργησε και εθιμικό δίκαιο, δηλαδή άγραφο νόμο που έχει νομική ισχύ, ύστερα από μακρόχρονη εφαρμογή στην επίλυση διαφορών μεταξύ των ανθρώπων. Έτσι σε οποιαδήποτε διαφωνία για την ιδιοκτησία του τοίχου, η πουλίτσα αποτελεί και σήμερα ακόμα αποδεικτικό στοιχείο και μαρτυρία ενώπιον των δικαστικών Αρχών. Τούτο εφαρμόστηκε σε δυο-τρεις περιπτώσεις στο χωριό μας.
(Έγραψε ο Γιώργος Ηλ. Κέππας)

1 σχόλιο:

  1. Θέλω να μοιραστώ με οποιονδήποτε εδώ ψάχνει δάνειο για επιχειρηματικό ή προσωπικό δάνειο για να επικοινωνήσετε με τον κ. Pedro στο pedroloanss@gmail.com επειδή ο κ. Pedro και η εταιρεία δανείων του είναι το μόνο που εμπιστεύομαι όταν πρόκειται για λύση οικονομικής κατάστασης, γι 'αυτό συνιστώ Όποιος ψάχνει για οικονομική βοήθεια για να επικοινωνήσει με τον κ. Pedro με ετήσια απόδοση δάνειο 2%, τώρα; Βλέπετε γιατί θα επιλέξω τον Pedro με την εταιρεία δανείων του 100% γνήσια χρηματοδότηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή