Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Πουλίτσα

Γράφει ο Γιώργος Ηλ. Κέππας

Αναγνώστης του ιστολογίου μου διάβασε στη σελίδα Λαογραφία, ότι η πουλίτσα δημιούργησε και άγραφο κανόνα Δικαίου, δηλαδή Εθιμικό Δίκαιο και με ρώτησε: Τί σημαίνει αυτό;.

Καταγράφω λοιπόν το παρακάτω θέμα για όσους δεν το γνωρίζουν. Αν μάλιστα ρωτήσετε ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού θα σαν εξηγήσουν αναλυτικότερα.

Η πουλίτσα είναι λέξη του τοπικού γλωσσικού ιδιώματος, που παράγεται από τη λέξη πουλί. Η λέξη πουλί παράγεται από την αρχαία ελληνική πώλος.Αργότερα έχουμε τη μεσαιωνική (7ος αι.-1800 μ. Χ.) πουλλί, μετά το πουλλίον-πούλλος-πουλί. Η πουλίτσα είναι κοίλωμα (φωλιά) σε πέτρινο τοίχο, όπου οι κότες-πουλάδες γεννούν τα αβγά ή τα κλωσσούν, δηλαδή τα ζεσταίνουν, μέχρι να εκκολαφθούν τα νεογνά, οι νεοσσοί ή κοινώς τα κλωσσόπουλα.

Παλιά οι κατοικίες ήταν περιφραγμένες με ψηλούς τοίχους, κυρίως για λόγους ασφαλείας. Για να εξασφαλίζεται η κυριότητα του τοίχου, δημιουργούσαν την πουλίτσα ή πουλίτσες στη πλευρά του τοίχου του έχοντος την κυριότητα, δηλαδή του κατασκευαστή του τοίχου. Το ίδιο συνέβαινε, όταν υπήρχε ένας κοινός τοίχος σε δύο οικήματα.

Η πουλίτσα δημιούργησε και εθιμικό δίκαιο, δηλαδή άγραφο νόμο που έχει νομική ισχύ, ύστερα από μακρόχρονη εφαρμογή στην επίλυση διαφορών μεταξύ των ανθρώπων. Έτσι σε οποιαδήποτε διαφωνία για την ιδιοκτησία του τοίχου, η πουλίτσα αποτελεί και σήμερα ακόμα αποδεικτικό στοιχείο και μαρτυρία ενώπιον των δικαστικών Αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου