Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Θρησκευτικό και Εμπορικό πανηγύρι Αγίας Ζώνης. Πανηγύρι Αμμουδιάς.

31η Αυγούστου στο Σιδηρόκαστρο
Στο ναό του Αγίου Δημητρίου που είναι -θαρρείς- ολόκληρος
λαξευτός στον βράχο ψηλά βόρεια και ανατολικά της πόλης φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Ζώνης της Μεγαλόχαρης Παναγίας και Θεοτόκου. Την εικόνα έφεραν μαζί τους οι ξεριζωμένοι Έλληνες του Μελενίκου*
Το πανηγύρι αρχίζει στις 30 Αυγούστου με την περιφορά της θαυματουργής εικόνας στους δρόμους του Σιδηροκάστρου με συμμετοχή χιλιάδων πιστών από το Σιδηρόκαστρο και την περιοχή. Το πανηγύρι διαρκεί 4 με 5 μέρες. Οι Βαμβακοφυτιανοί παλιά το αγνοούσαν, πιθανότατα διότι είχαν κοντά τα πανηγύρια της Σκοτούσσας και Παλαιοκάστρου. Τελευταία, αθρόα είναι η συμμετοχή μας.
Μελενίκου*
Το Μελένικο (βουλγ. Μέλνικ) με 400 περίπου κατοίκους σήμερα, βρίσκεται στη Βουλγαρία κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και κοντά στο Σαντάνσκι
Με τη λήξη του 2ου Βαλκανικού Πολέμου και την υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου το Μελένικο πέρασε οριστικά στη Βουλγαρία. Οι Έλληνες κάτοικοι διασκορπίστηκαν σε Σιδηρόκαστρο, Σέρρες και Θεσσαλονίκη.


27-29 Αυγούστου στην Αμμουδιά
Το θρησκευτικό πανηγύρι «Αποτομή της κεφαλής του Ιωάννου Προδρόμου» στην Αμμουδιά Σερρών γίνεται στις 27- 29 Αυγούστου, στο οποίο όμως πηγαίνουν από το χωριό μας ελάχιστοι και αποκλειστικά σχεδόν για να φάνε το καταπληκτικό και νοστιμότατο τσιορμέ. ( κρέας κυρίως προβατίνας, ψημένο στο φούρνο).

Έγραψε ο Γ.Ηλ. Κέππας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου