Γράφει ο Γιώργος Ηλ. Κέππας
Εσείς να αδιαφορείτε γι αυτά που λένε και γράφουν για σας , κύριε Δήμαρχε. Εάν φυσικά είναι ψεύδη. Εάν όμως είναι αλήθειες; Τότε, όπως έλεγε και ο Εμίλ Ζολά «μετά την αδιαφορία έρχεται η συγνώμη». Αλλά φευ, δεν αρκεί ! Εμένα δε με ενδιαφέρει και ούτε περιμένω αυτό να ακούσω. Αλλά τουλάχιστον να αρχίσουν να βελτιώνονται μερικά πράγματα στην Κοινότητά μας, για την οποία σαν απλός κάτοικος προσπαθώ.
Αφορμή για αυτά που λέω, ήταν η παρέμβαση του Δημάρχου σε μια συζήτηση σε τοπικό κανάλι των Σερρών της παρουσιάστριας με το μουσικοσυνθέτη και τραγουδιστή Πασχάλη Τόνιο στις 25 Ιουνίου.
Από αυτά που θυμάμαι-παρακολούθησα ένα μέρος της εκπομπής-, είχε πει τότε σε τηλεφωνική παρέμβαση ο Δήμαρχος, πως δε διαβάζει όσα του καταμαρτυρούν στις τοπικές εφημερίδες «Ας γράφουν, δε δίνω σημασία….…ούτε στα σχόλια που κάνουν κάποιοι ανώνυμα, για τα χρήματα που ξοδεύει ο Δήμος…...»
Αν κάποτε χρειαστεί να απαντήσει πάλι σε όσους γράφουν και κάνουν αρνητικά σχόλια για το Δήμο Σιντικής του έχω έτοιμες «ατάκες» από ρήσεις του θυμόσοφου λαού μας.
Δε μου κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη.
Δεν τρέχει κάστανο.
Άσ’ τους να κουρεύονται.
Δεν μου καίγεται καρφί.
Σκασίλα μου και σκορδοκαΐλα μου.
Τα γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια.
Δεν θα χαλάσω τη ζαχαρένια μου.
Δεν ιδρώνει το αφτί μου.
Από το ένα αφτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν.
Θα βάλω τη γάτα μου να κλαίει!
Πρέπει όμως να παρακολουθεί και να διαβάζει όσα γράφονται για το Δήμο και ιδιαίτερα από τους επώνυμους και από αυτούς που δεν έχουν κανένα προσωπικό συμφέρον παρεκτός από την αγάπη προς το τόπο τους και τη προσπάθεια να συμβάλλουν στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στην τοπική κοινωνία που ζουν. Αυτοί θα του πουν πολλές αλήθειες και αρκετά από αυτά που συμβαίνουν στο Δήμο και δεν υποπίπτουν στην αντίληψη του Δημάρχου, είτε γιατί οι υφιστάμενοί του τα αποκρύπτουν, είτε γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να τα παρακολουθεί όλα.
Καλά θα κάνει λοιπόν να διαβάζει όσα ενδιαφέρουν το Δήμο. Αν και προσωπικά πιστεύω, πως το κάνει. Κάτι άκουσα, κάτι είδα. Κάθε εφημερίδα που έρχεται στο Δήμο είναι κάποιος που την ξεφυλλίζει και ό,τι αφορά στο Δήμο το υπογραμμίζει και το παραδίδει στον Δήμαρχο. Έτσι γίνεται και πολύ σωστά που γίνεται. Αλλά ας πάμε τώρα στη μεγάλη κουβέντα:
Τα καταφέραμε μια χαρά
«…..Δύο ήταν οι άμεσοι και βασικοί στόχοι για τον πρώτο χρόνο (2011).Η αρτιότερη όσο γίνεται οργάνωση του μεγάλου συνενωμένου Δήμου και η τακτοποίηση των οικονομικών. Θεωρώ πως τα πήγαμε αρκετά καλά και στα δύο….»
Ας δούμε λοιπόν πως τακτοποιεί ο Δήμος κατά τον αρτιότερο τρόπο τα οικονομικά του. Υπάρχει κάποια πάγια προκαταβολή που παίρνουν οι Δημοτικές και τοπικές Κοινότητες σε βάρος του σχετικού κωδικού αριθμού του προϋπολογισμού των οικείων Δήμων, σύμφωνα με το νόμο «Καλλικράτης 3852/7.6.2010, άρθρο 265», για να καλύπτουν μικροδαπάνες τους.
Αλλά « αλίμονο στη μοίρα μας κρίμα στο ριζικό μας». Η φράση παρμένη από το ποίημα «Της Άρτας το γιοφύρι» ταιριάζει κατά τραγικό τρόπο και στην περίπτωση της πάγιας προκαταβολής. Πάνε 18 μήνες και η πάγια προκαταβολή πάγωσε ! Δε δόθηκε ακόμα. Πώς λοιπόν αντιμετωπίζει η Κοινότητα τις μικροδαπάνες; Από την τσέπη της προέδρου και τις δωρεές κατοίκων και φίλων του χωριού μας. Και κάτι που φθάνει στα όρια του γελοίου. Φίλος γεωπόνος έδωσε στην πρόεδρο λεφτά για να αγοράσει δυο σακιά ασβέστη, όταν άκουσε-τυχαία- σε γραφείο του Δήμου πως αδυνατεί ο Δήμος να προμηθεύσει δυο σακιά ασβέστη για το άσπρισμα τοίχων στις πλατείες του Βαμβακοφύτου και για χάραξη των γραμμών παρελάσεως. Μάλιστα –θυμούνται καλά οι συγχωριανοί μου- δεν υπήρχε κέρασμα μετά την παρέλαση(για πέρυσι μιλάω), λόγω οικονομικής κρίσης. Τώρα, το τι ξοδεύτηκε το περυσινό καλοκαίρι στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και φέτος στα ελευθέρια του Σιδηροκάστρου με θέατρα και συναυλίες και οσονούπω πάλι πόσα θα ξοδέψει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έρχονται;. Έεε πώς να το κάνουμε, πολιτισμός είναι αυτός και χρειάζεται. Δεν είναι σάπιοι κάδοι απορριμμάτων, ούτε αδιάβατοι, κατεστραμμένοι αγροτικοί δρόμοι, ούτε σκουπιδαριά παντού.
Τι να τον κάνει τέτοιον πολιτισμό ο αγρότης, όταν καταστρέφει το αυτοκίνητό του στους ακατάλληλους δρόμους που τρέχει και δεν προλαβαίνει για να εξασφαλίσει τον «άρτον αυτού τον επιούσιον»; Όταν κινδυνεύει αυτός και κυρίως τα παιδιά του στους γεμάτους με παγίδες (τρύπες, ανοιχτά φρεάτια) δρόμους; Δυστυχώς ελλείψει χώρου δεν μπορεί να δημοσιεύσει η εφημερίδα όλες τις φωτογραφίες που έστειλα. Και μη γίνει κάνα ατύχημα, γιατί τότε, φοβάμαι πως «οι ώρες ευθύνης του Δημάρχου» (όπως διαβάζω στον τύπο Σιντικής και Ηρακλείας, Τρίτη 5.6.2012) θα είναι ώρες φόβου και τρόμου. Προ ημερών ένας ποδηλάτης από την Ηράκλεια έπεσε σε μια σχάρα στο χωριό, αλλά ευτυχώς δεν προχώρησε την καταγγελία του.
Και να αναδιατάσσεις και να ανασυντάσσεις και να αναδιατυπώνεις(και όπως θέλεις πέστο) τις προτεραιότητες παραβλέποντας το φόβο του πολιτικού κόστους. Ο φόβος κάποιου ατυχήματος στο Βαμβακόφυτο δεν μπαίνει σε κάποια προτεραιότητα κύριε Δήμαρχε;
Βαρεθήκαμε να ακούμε από υπεύθυνα χείλη «…σε μια βδομάδα θα γίνει αυτό, σε 15 μέρες θα γίνει..οπωσδήποτε» Ούτε σε ένα χρόνο δεν έγιναν Δήμαρχε ! Και βρες κάποιο λεπτό από τις ώρες ευθύνης, να μας πεις τουλάχιστον γιατί; Και γιατί δεν μπαίνουν οι αποφάσεις-προτάσεις του Συμβουλίου της τοπικής Κοινότητας στο Δημοτικό Συμβούλιο; Γιατί συνεχίζεται μήνες, χρόνο και πλέον, η παράβαση του νόμου «Καλλικράτης 3852/7.6.2010, άρθρο87»;
Καλό θα είναι να βρει και να διαβάσει ο κ. Δήμαρχος τη συνέντευξη της προέδρου Βαμβακοφύτου στην εφημερίδα «Τύπος Σιντικής και Ηρακλείας της 10η Απριλίου 2012» και αν την είχε διαβάσει, να μπει στον κόπο να την ξαναδιαβάσει. Και για να μην κουράζεται ή μάλλον για να μη χάσει πολύτιμα λεπτά από τις «ώρες ευθύνης» να περιοριστεί στην απάντηση της 10ης ερώτησης της δημοσιογράφου «Πώς βλέπετε την ανάπτυξη του Βαμβακοφύτου τα επόμενα χρόνια» Και τότε είμαι βέβαιος πως θα αλλάξει τη συμπεριφορά του απέναντι στο Βαμβακόφυτο, που ξεχάσαμε όλοι, πότε για τελευταία φορά το επισκέφτηκε ο Δήμαρχος. Ίσως την 20η Ιουλίου να μας επισκεφτεί στο πανηγύρι του προφήτη Ηλία. Προσωπικά δεν το πιστεύω.
Να αναφερθώ όμως και πάλι στον παιδικό Σταθμό.
Διαβάζω σε άρθρο της Βαίας Βαίδου (τύπος Σιντικής και Ηρακλείας, 22.05.2012) πως αυξήθηκαν τα τροφεία στους παιδικούς Σταθμούς και σε μερικούς διπλασιάστηκαν. Αλλά ο παιδικός Σταθμός Βαμβακοφύτου έκλεισε μάλλον ελλείψει χρημάτων παρά ικανού αριθμού νηπίων. Αλλά , εν πάση περιπτώσει, γιατί δεν παραχωρεί ο Δήμαρχος τη χρήση του κτηρίου στη τοπική Κοινότητα, αφού η πρόεδρος αναλαμβάνει και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, τη φύλαξη και φροντίδα των υλικών;. Και ακόμα γιατί δεν απάντησε καν στην αίτηση του Μουσικογυμναστικού Συλλόγου ΑΣΤΡΑΠΗ για παραχώρηση του κτηρίου στον Σύλλογο, που από την ίδρυσή του (1961) μέχρι σήμερα δεν έχει ένα χώρο για γραφεία και συγκεντρώσεις των μελών του. Αλλά μάλλον πολλά ζητάει η ΑΣΤΡΑΠΗ(που φέτος είχε μια καταπληκτική πορεία). Ούτε ένα μηχάνημα για να κουρέψει το γήπεδο δεν ήταν ικανός ο Δήμος να τους στείλει. Και το αστείο είναι πως ο Σύλλογος παλιά είχε ένα τέτοιο μηχάνημα δικό του αλλά κάπου σε κάποια αποθήκη του Δήμου «χάθηκε». Και να σκεφτεί κανείς πως ο πρόεδρος του Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ. είναι και συγχωριανός μας και γνωρίζει πολύ καλά την ΑΣΤΡΑΠΗ και τις ανάγκες της ! Θα γνωρίζετε, ότι στην Αμπέλα κατασκευάζει ο Δήμος αθλητικές εγκαταστάσεις.(120.000 €). Έεε…Αμπέλα είναι αυτή. Έχει και 179 κατοίκους (απογραφή 2001 www.sidiki.gr). Δεν είναι λίγοι. Πού θα αθλούνται τα ΚΑΠΗ !
Τα καταφέρατε κύριε Δήμαρχε μια χαρά !
Όμως χωρίς το Βαμβακόφυτο, του οποίου νομίζω μάλλον αγνοείτε την ύπαρξη.
Αλλά ας μη σας αδικώ , διότι στον απολογισμό των πεπραγμένων σας ή λογοδοσία κατά την ιστοσελίδα του Δήμου, κάπου ανακάλυψα και τα ψίχουλα της αγάπης σας για το χωριό μου. Στο κεφάλαιο «Άλλες ενέργειες» και στην παράγραφο «Ύδρευση» διαβάζω:
«Έγινε αίτημα στη ΔΕΗ για τη σύνταξη μελέτης για τη μεταφορά ρεύματος στη γεώτρηση Βαμβακοφύτου με παράλληλη εξασφάλιση πίστωσης από την ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης)». Να πιστέψουμε λοιπόν, ότι το αίτημα στη ΔΕΗ έγινε. Η μελέτη πότε θα γίνει; «Πάρ το αβγό και κούρευτο» τουτέστιν προσπάθεια καταδικασμένη εκ των προτέρων. Όλα ή σχεδόν όλα όσα διάβασα στον οικονομικό απολογισμό ήταν για έργα στο Σιδηρόκαστρο, το Πετρίτσι και τους γύρω ημετέρους. Αναπλάσεις πλατειών, αναβαθμίσεις εκατομμύριων και μια μπετονιέρα «τσιουμέντο» δεν έχει ο Δήμος για το Βαμβακόφυτο; Πιστεύω πως έχουν, αλλά γιατί δε δίνουν; Αυτό ρωτάμε όλοι. Και δε φταίτε εσείς φίλοι μου συνδημότες των άλλων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, που κάνετε τη δουλειά σας. Εμείς φταίμε, που ψηφίσαμε τον Δήμαρχο !
Τι τα λέω, τι τα γράφω…!
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…! Αχ ! Έρμε Δήμε Σιντικής !
Τό κείμενο δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα "Τύπος Σιντικής & Ηρακλείας", φύλλο 116/17.07.2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου