Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ένα απέραντο σκουπιδαρειό

Γράφει ο Γιώργος Ηλ. Κέππας
Παραφράζοντας τους στίχους του ποιητή Γιώργου Σεφέρη «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει»  θα πω:  Όπου και να περπατήσω στο χωριό(αλλά και στη γύρω περιοχή), το σκουπίδι με πληγώνει.
     Η εικόνα που παρουσιάζει το χωριό στους κοινόχρηστους χώρους μέσα και γύρω από αυτό, είναι αξιοθρήνητη. Είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος!  Ένα απέραντο σκουπιδαρειό!   Αυτό δείχνει αρνητικό επίπεδο πολιτισμού και δε μας τιμάει.
     Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά λέει μια λαϊκή παροιμία, αλλά μια άλλη θα έλεγε η ακαθαρσία είναι αμορφωσιά . Η συνειδητοποίηση λοιπόν του κινδύνου που διατρέχουμε, πρέπει να μας αφυπνίσει προτού να ΄ναι αργά.


     Το περιβάλλον είναι ο φυσικός κόσμος μέσα στον οποίο ζει και αναπτύσσεται κάθε οργανισμός. Ιδιαίτερα στον άνθρωπο επιδρά στις πολιτισμικές, τις κοινωνικές και οικονομικές του δραστηριότητες με ποικίλους τρόπους. Κυρίως αντανακλά θετικά στη διατήρηση της καλής του υγείας, όταν ο χώρος γύρω του προστατεύεται, είναι καθαρός, δε ρυπαίνεται και δεν καταστρέφεται. Δυστυχώς ο σύγχρονος άνθρωπος με τα τεχνολογικά του επιτεύγματα ενώ κάνει τη ζωή του πιο ξεκούραστη, πιο άνετη και πιο όμορφη, συνήθως κρατάει αδιάφορη στάση απέναντι στη φύση. Τη ρυπαίνει, την καταστρέφει κυρίως με τα σκουπίδια που απερίσκεπτα πετάει οπουδήποτε με άμεσο κίνδυνο την υγεία του.

Προσοχή λοιπόν! Τα απορρίμματα (σκουπίδια) τα πετάμε μόνο στους πράσινους πλαστικούς ή γκρίζους μεταλλικούς κάδους και τα ανακυκλώσιμα στους μπλε κάδους      Μην πετάτε σκουπίδια στους δρόμους του χωριού και σε χώρους έξω απ’ αυτό.
Τα υπολείμματα των απορριμμάτων μολύνουν το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι για το χαρτί απαιτείται χρόνος αποσύνθεσης και απορρόφησής του από τη φύση από δύο  εβδομάδες έως τρεις μήνες, για το βαμμένο ξύλο μέχρι δεκατρία χρόνια, για μεταλλικά κονσερβοκούτια από πενήντα μέχρι εκατό χρόνια, ενώ για τις πλαστικές σακούλες και φιάλες από εκατό μέχρι διακόσια χρόνια.
Τα λάστιχα επίσης δεν αποσυντίθενται εύκολα. Όταν καταλήγουν ανεξέλεγκτα σε κανάλια, ρεματιές και λάκκους και ακόμα χειρότερα όταν καίγονται  προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία, αφού ελευθερώνονται στο περιβάλλον βλαβερές ουσίες, όπως είναι  οξείδιο ψευδαργύρου, θείο, βενζόλιο και φαινόλες, που έχουν καρκινογόνους ιδιότητες. Επίσης κατά την αποσύνθεση των ελαστικών επικίνδυνες ουσίες διαπερνούν το έδαφος και ρυπαίνουν τα νερά και την γύρω εδαφική περιοχή.

    Την αποκομιδή και απόρριψη μεγάλων όγκων και διαστάσεων σκουπιδιών(έπιπλα, σανίδια, συσκευές, κ.λπ.), αναλαμβάνει ο Δήμος. Για σχετική συνεννόηση  τηλεφωνείτε στο γραφείο της  Κοινότητας στο τηλέφωνο 2323 051432.

     Τα ανακυκλώσιμα υλικά, όπως αναγράφουν και οι μπλε κάδοι, είναι χαρτιά (εφημερίδες ,περιοδικά) χαρτόνια, κουτιά μεταλλικά ή αλουμινένια, πλαστικά είδη (σακούλες, φιάλες, κουτιά, κουβάδες) και γυάλινες φιάλες. Όταν πετάτε ανακυκλώσιμα προσέχετε! Οι συσκευασίες να είναι άδειες και καθαρές. Σχίζουμε ή  σπάμε τα χαρτοκιβώτια, αδειάζουμε μέσα στους μπλε κάδους τις πλαστικές σακούλες με τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια και τσακίζουμε τις πλαστικές φιάλες για μείωση του όγκου τους.

     Με την ανακύκλωση τίποτα δεν πάει χαμένο. Μειώνεται ο όγκος και το βάρος των απορριμμάτων γενικώς. Εξοικονομείται χώρος, μειώνεται το κόστος συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων, εξοικονομείται ενέργεια και κυρίως επεξεργαζόμενα τα υλικά μετατρέπονται και πάλι σε ίδια ή άλλα προϊόντα. Με την ανακύκλωση έχουμε σημαντικές ωφέλειες. Διατηρούμε τη φύση καθαρή και φροντίζουμε για την υγεία μας.

     Μερικοί ρίχνουν και άλλα σκουπίδια εκτός από τα επιτρεπόμενα στους μπλε κάδους όπως χώμα, κλαδιά κ.α. Αυτά δεν τα δέχονται στο χώρο επεξεργασίας όπου μεταφέρονται και τα επιστρέφουν στο Δήμο. Κάποιοι είδαν το λευκό απορριμματοφόρο των ανακυκλώσιμων σκουπιδιών, να αδειάζει τα σκουπίδια στο σκουπιδότοπο του Δήμου. Αυτά είναι τα επιστρεφόμενα και μη ανακυκλώσιμα που είχαν πετάξει μερικοί στους μπλε κάδους. Γι’ αυτό μη διαδίδουν, ότι όλα τα σκουπίδια στον ίδιο χώρο ρίχνονται.

     Τελικά, μην τα περιμένουμε όλα από  την Κοινότητα και κατ’ επέκταση από το Δήμο μας και ιδιαίτερα τώρα στις κρίσιμες εποχές που περνάμε.

     Ο καθένας μας μπορεί να σκουπίζει έξω από το σπίτι του, μπορεί και να μαζέψει μια άδεια πλαστική σακούλα ή σακούλα με σκουπίδια, ένα μπουκάλι, ένα κουτί από το δρόμο, από το χωράφι. Είναι στο χέρι μας. Εμείς μπορούμε να συμβάλλουμε άριστα στο τομέα της καθαριότητας, στην προστασία και διατήρηση καθαρού περιβάλλοντος, για ένα καθαρό χωριό, όπου οι πολίτες του θα ζουν σε υγιεινό και πολιτισμένο περιβάλλον με ποιότητα ζωής.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα "Τύπος Σιντικής & Ηρακλείας", φύλλο 124/04.10.12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου